« Zpět

Banky před Vánocemi nabízejí i půjčky s nižšími úroky

| 24. listopadu 2008 - 12:14 | Zprávy

Chcete vyhrát cestu kolem světa, dostat digitální videokameru nebo půjčku s nižšími úroky než obvykle? Pak byste podle bank měli využít jejich předvánoční půjčky....

* Některé finanční ústavy ovšem prezentují jako výhodu to, co je u jiných běžné * Se zajímavými akcemi přicházejí také nebankovní ústavy

Chcete vyhrát cestu kolem světa, dostat digitální videokameru nebo půjčku s nižšími úroky než obvykle? Pak byste podle bank měli využít jejich předvánoční půjčky. Konec roku se blíží a české finanční ústavy i úvěrové společnosti se snaží přilákat nové klienty.

S nejvýraznější nabídkou výhod podepřenou masivní marketingovou kampaní přichází GE Money Bank. Každému, kdo se do konce roku rozhodne využít Expres půjčku, zaplatí jednu měsíční splátku. "Požádat o úhradu splátky může klient na kterékoliv naší pobočce. Peníze mu připíšeme na jeho běžný účet v den další splátky," říká Markéta Dvořáčková, mluvčí GE Money Bank.
Akci banka podpořila ještě nižšími úrokovými sazbami. Například klient, který si u ní půjčí 70 tisíc, dostane oproti standardní nabídce o více než pět procent nižší úrok. Na splátkách pak ušetří více než 8,5 tisíce korun.
"O kvalitě půjčky ovšem více než výše úroků napoví RPSN, tedy roční procentní sazba nákladů," upozorňuje Lukáš Buřík, finanční poradce ze společnosti AWD ČR. Tento ukazatel vyjadřuje souhrn všech poplatků a jiných nákladů, které musí dlužník zaplatit. Tedy měsíční poplatek za vedení účtu, poplatek za poskytnutí půjčky a mnohé další.
Půjčku u GE Money Bank lze získat s RPSN od 11,47 procenta, což je ve srovnání s jinými bankami spíš více. A může být i mnohem vyšší v závislosti na velikosti půjčky.

Zájem o půjčky stoupl téměř o čtvrtinu

Akce se GE Money Bank vyplácí. V porovnání s loňským říjnem totiž zájem o Expres půjčku stoupl o 21 procent. Přesto je nutné podotknout – a to se týká nejenom GE Money Bank – že i přes výrazné zlepšení parametrů půjčky by si měl klient zjistit, jestli mu jinde neposkytnou lepší podmínky.
Se snížením úroků přichází i další z bankovních domů, Citibank. "Pro období Vánoc jsme připravili speciální nabídku pro půjčky ve výši 30 až 50 tisíc korun," říká mluvčí banky Pavel Vlček. Úrok je zde snížen o polovinu. Začíná na 8,99 procenta, RPSN pak na 12,91 procenta. Klient, který si tak půjčí například 50 tisíc na dobu 36 měsíců, získá RPSN 12,91 procenta. U standardního úvěru by to přitom bylo 21,09 procenta. Na zvýhodněné půjčce oproti normálnímu produktu ušetří 9288 korun.
Další banky vsadily při svých akcích na zrušení některých poplatků. To je případ Poštovní spořitelny, která na podzim přichystala tradiční kampaň "půjčky na cokoliv". Potrvá do 31. prosince 2008. "Zájemci o půjčku nebudou muset během kampaně platit žádný poplatek za poskytnutí úvěru," říká Denisa Salátková, mluvčí spořitelny. Obvykle se přitom platí jedno procento z poskytnuté půjčky, minimálně 500 a maximálně 3500 korun. Je však třeba podotknout, že mBank a Raiffeisenbank mají nulový poplatek za poskytnutí úvěru již ve své základní nabídce.
Co se předvánočních akcí týká, se svou troškou do mlýna přichází i Raiffeisenbank. Ke všem spotřebitelským úvěrům poskytnutým do konce roku přidává možnost jejich předčasného splacení zdarma. Obvyklý poplatek jsou čtyři procenta z výše úvěru. V sazebnících bank však klient zjistí, že poplatek za předčasné splacení si již standardně neúčtuje celá řada bank.
"Vedle toho se chystáme spustit věrnostní programy ke kreditním kartám," říká Pavel Kofroň, mluvčí banky. Budou dva. V prvním klient dostane za každou platbu kartou body, které pak může proměnit za různé odměny, slevy nebo dárky. Druhou novinkou je vedení kreditní karty zdarma při splnění určitého měsíčního obratu. Jeho výši ovšem zatím banka neprozradila.

Za nákup na kreditku na cestu kolem světa

Předvánoční akce nespouštějí pouze bankovní domy. K některým se chystají nebankovní instituce.
Například Cetelem připravil pro držitele svých kreditních karet velkou podzimní soutěž o šestadvacetidenní cestu kolem světa pro dvě osoby. Akce probíhá do 30. listopadu. Výherce, který vybere ze své karty alespoň pět tisíc korun a správně zodpoví soutěžní otázku, může začít balit kufry. Každý den se navíc hraje i o videokameru Panasonic. Získá ji majitel karty, který z ní ten den vyčerpá nejvíce peněz.
Home Credit zase u Telefonní půjčky nabízí možnost vrátit celý poskytnutý úvěr bez udání důvodu do tří měsíců od podpisu smlouvy. Vrácení není během této lhůty spojeno se žádnou sankcí nebo poplatkem. Klientovi nejsou účtovány ani žádné úroky. "Zatím není přesně známo, kdy přesně akce skončí. Dá se ovšem čekat, že nebude časově neomezená," říká Olga Mužíková, mluvčí společnosti. Se zajímavou nabídkou pro své klienty před Vánoci přichází také Hypoteční banka. Do konce listopadu nabízí hypoteční úvěry bez poplatků za zpracování a za vedení účtu po celé období fixace. Podle mluvčí banky Pavly Hávové žadatelé o hypotéku tak díky tomu mohou ušetřit při delší fixaci až sto tisíc korun.

***

AKCE PŘED VÁNOCI
* CITIBANK
Snížení úroků na osobní půjčce.
Akce trvá do 31. prosince 2008.
* CETELEM
Soutěž o cestu kolem světa a o digitální kamery u kreditní karty.
Akce trvá do 30. listopadu 2008.
* GE MONEY BANK
Jedna měsíční splátka zdarma a nižší úroky.
Akce trvá do 31. prosince 2008.
* HYPOTEČNÍ BANKA
Hypoteční úvěr bez poplatků.
Akce trvá do 30. 11. 2008.
* HOME CREDIT
Možnost vrátit bez poplatků a úroků celý úvěr do tří měsíců.
Akce zatím není časově omezena.
* POŠTOVNÍ SPOŘITELNA
Poskytnutí úvěru bez poplatku.
Akce trvá do 31. prosince 2008.
* RAIFFEISEBANK
K úvěrům poskytnutým v době akce předčasné splacení zdarma.
Akce trvá do 31. 12. 2008.
Počátkem prosince navíc spouští věrnostní programy pro držitele
kreditních karet.
Akce není časově omezena.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.