« Zpět

Banky jsou ostražitější, klienty víc prověří

| 6. února 2009 - 12:14 | Zprávy

Několik nezaplacených faktur za telefon může zhatit naději na úvěr. Letos víc než kdy jindy. Banky totiž začaly kvůli krizi mnohem více využívat registry obsahující údaje o platební morálce žadatelů o jejich peníze.

Ještě v předchozím roce pracovníci bank nebo leasingových společností nad záznamy v registrech evidujících neplatiče nebo spolehlivost žadatelů o úvěry občas přimhouřili oči nebo se o ně nezajímali. Nyní je podle zprostředkovatelů úvěrů záznam o dluhu zpravidla důvodem pro zamítnutí žádosti.
Banky a další firmy půjčující peníze do registrů více nahlížejí i přesto, že je to stojí peníze. „Jestliže dřív se instituce nedotazovaly na všechny klienty nebo na ty, kteří chtěli půjčit malé hodnoty, nyní si jejich bonitu ověřují i opakovaně. Nejen ve fázi upisování, ale i v průběhu splácení,“ potvrzuje Petr Kučera, ředitel Czech Credit Bureau (CCB), která sbírá bankovní i nebankovní informace. Ve dvou registrech provozovaných CCB jsou uloženy údaje o všech půjčkách, které sdružené banky či leasingové a úvěrové společnosti poskytly.
Není tedy databází neplatičů, bezproblémové záznamy mohou naopak klientovi v získání prostředků od bank pomoci.
Na lidi, kteří mají se splácením problém, se naopak zaměřuje Solus, nejobsáhlejší databáze v Česku. Na rozdíl od předchozích dvou registrů zahrnuje například i neplatiče faktur za mobilní telefony nebo elektřiny od společnosti E. ON.
K podezřívavosti mají banky dobrý důvod. Počet lidí, kteří mají problém se splácením loni výrazně vzrostl. Solus na konci prosince evidoval tři čtvrtě milionu Čechů, kteří měli v uplynulých třech letech problém se splácením svých závazků. To je o třetinu víc než na konci roku 2007.
A nárůst lidí s problémem splácet pozoruje i Petr Kučera, byť přesná čísla za rok 2008 ještě nemá společnost zpracovaná.
Stoupá i počet společností, které chtějí registry využívat. Například Solus zaznamenal v posledním čtvrtletí čtyřicetiprocentní nárůst žádostí o členství. „Vzhledem k tomu, že leasingové společnosti často s touto databází pracují, dochází k neschválení leasingů z důvodu nízké bonity klienta,“ popisuje předseda představenstva Big Extra Auto Michal Broda.
Zprostředkovatelé, jejichž klienti kvůli záznamům v registrech nemohou často dosáhnout na peníze, se stavějí k využívání registrů rezervovaně. „Člověk se občas dostane do registru kvůli banálnímu sporu nebo dluhu a ohrozí tím třeba čerpání hypotéky. Registr v takovou chvíli přestává být smysluplný,“ podotkl Dušan Přikryl z realitní kanceláře Gaute.
Žadatele prověřuje ve třech zmíněných registrech většina institucí půjčujících peníze. Tvrdí, že stále stejně jako před vypuknutím krize.
„Záznam v registru Solus neznamená automatické zamítnutí žádosti,“ uvedla mluvčí Home Credit Eva Řimnáčová. Informace z registru jsou podle bank pouze jednou z částí hodnocení klienta.

* Kdo hlídá půjčky
Solus – obsahuje záznamy o lidech nesplácejících své dluhy. Informace do něj vkládají banky, nebankovní instituce, ale i mobilní operátoři. K využití je třeba souhlas klienta. Bankovní rejstřík – obsahuje údaje i o řádně splácených dluzích klienta. Banky jej ze zákona mohou využívat bez souhlasu klienta. Nebankovní rejstřík – funguje jako bankovní rejstřík, obsahuje ale údaje z nebankovních institucí. K využití je třeba souhlas klienta.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.