« Zpět

Banky chystají úvěry pro zájemce o dotace

| 27. dubna 2009 - 12:01 | Zprávy

Do zateplení domu a výměny topení za ekologické v rámci programu Zelená úsporám se budou moci pustit i lidé, kteří nemají dost peněz. Banky jim totiž ochotně půjčí peníze. Chystají již úvěry a tvrdí, že budou zvýhodněné. Klient nebude dokonce muset mít žádné vlastní peníze.

Do zateplení domu a výměny topení za ekologické v rámci programu Zelená úsporám se budou moci pustit i lidé, kteří nemají dost peněz. Banky jim totiž ochotně půjčí peníze.
Chystají již úvěry a tvrdí, že budou zvýhodněné. Klient nebude dokonce muset mít žádné vlastní peníze.
Stát přispěje až po dokončení
Bez půjček se neobejde mnoho žadatelů o dotace. Stát totiž poskytne dotace až po úplném dokončení celé akce, to je po proplacení všech faktur dodavatelům a vyřízení všech nutných povinností vůči stavebnímu úřadu. Zájemce tedy musí buď mít dost vlastních prostředků na zaplacení firmě, anebo část či celé náklady hradit z úvěru.
Nepůjde přitom o malé sumy. Například komplexní zateplení rodinného domku přijde na několik set tisíc korun a ty každý naspořeno nemá.
Úvěry budou poskytovat tzv. pověřené banky, to je banky, které budou zapojeny do programu Zelená úsporám. Tyto banky totiž budou mít na starosti nejen komplexní administraci žádostí téměř ve všech oblastech státní podpory, ale současně chtějí tuto službu doplnit o zvýhodněné úvěry.
Žadatel tak vlastně vše – úvěr od banky i dotaci od státu – obstará pohodlně na jednom místě.
Do programu byly zatím vybrány tyto banky: Česká spořitelna, Komerční banka, ČSOB včetně Poštovní spořitelny a Hypoteční banky, UniCredit Bank a LBBW.
Podmínky, za jakých budou banky poskytovat lidem úvěry, nejsou zatím známé. Banky byly vybrány teprve nedávno a na celou akci, včetně přijímání žádostí o dotaci, budou připraveny nejdříve na konci května.
Předčasné splacení bude možné
Určité podrobnosti zatím prozradila jen Komerční banka, s níž se do programu zapojí i její Modrá pyramida stavební spořitelna. Lze předpokládat, že podobnou filozofii přístupu k úvěrům budou mít ostatní banky.
Komerční banka nabídne tři typy účelových půjček:
* Eko osobní úvěr – splatnost až 6 let
* Eko úvěr na nemovitost – splatnost až 10 let
* Eko hypoteční úvěr – splatnost až 30 let Úvěry mají mít tyto parametry: * zvýhodněný úrok (výše nebyla zatím oznámena)
* žádný poplatek za zpracování úvěru Pro Eko osobní úvěr a Eko úvěr na nemovitost mají v KB platit tyto podmínky:
* možnost kdykoli úvěr předčasně splatit bez jakýchkoli sankcí a poplatků
* zdarma pojištění schopnosti splácet úvěr * výše úvěru od 30 000 Kč * možnost čerpat úvěr bez zajištění až do výše 250 000 Kč
Úroky zatím neznámé
Pro každého klienta je prioritní úrok, ale ten ještě není znám. Ale lze si udělat určitou představu z nyní poskytovaných půjček. Sazba u hypoték, za které je nutno ručit nemovitostí, se nyní pohybuje okolo 5,5 % ročně. U účelových spotřebitelských úvěrů je sazba v současné době velmi rozdílná. Například ČSOB Půjčka na lepší bydlení má garantovanou sazbu 7,7 % ročně.
Důležité pro každého klienta banky bude, aby šlo půjčku předčasně a bez jakýchkoli poplatků a sankcí splatit. Jakmile totiž dokončí zateplení či výměnu topení, předloží všechny potřebné doklady a splní povinnosti vůči stavebnímu úřadu, bude mu dotace vyplacena a touto dotací může splatit část úvěru.
Modelový příklad
Ukažme na příkladu, jak může vše probíhat
Pan Vlastimil Sojka bydlí v rodinném domě, jehož podlahová plocha je 120 čtverečních metrů. Rozhodne se dům komplexně zateplit, tedy i s výměnou oken, zateplení stěn, střechy i stropu sklepa, cena bude 500 000 korun.
Volí variantu, kdy se má měrná roční spotřeba tepla snížit aspoň na 70 kWh/m2 podlahové plochy a nejméně o 40 procent proti současnosti. Pokud tyto podmínky splní, získá dotaci 156 000 korun. Nemá momentálně volné žádné vlastní peníze, které by mohl dát do akce, s výjimkou projektové dokumentace. Rozhodne se požádat o dotaci hned na začátku akce, aby si zajistil u státu rezervaci peněz. Postup může být zhruba následující:
1. Předloží nejprve projektovou dokumentaci krajskému pracovišti Státního fondu životního prostředí a po jejím schválení předloží žádost o státní dotaci se všemi přílohami pověřené bance.
2. V bance si současně sjedná úvěr na 500 000 korun.
3. Vybraná firma zateplí dům a vystaví faktury k proplacení celkem na 500 000 Kč.
4. Sojka faktury přinese do banky, která vyplatí firmě celkem 500 000 Kč.
5. Sojka prokáže bance, že splnil všechny podmínky pro získání dotace, a požádá ji, aby touto dotací ve výši 156 000 korun byla splacena část úvěru.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.