« Zpět

Bankovní úvěry v Česku podraží

| 6. listopadu 2008 - 12:34 | Zprávy

Nad Českem visí temné "krizové" mraky. Ministr financí Miroslav Kalousek včera na fóru Hospodářských novin na téma "Finanční krize a Česko" připustil, že v příštím roce zřejmě zpomalí české hospodářství ještě výrazněji než 3,7 procenta. Dnes očekávané snížení sazeb ČNB zřejmě nezabrání českým bankám zdražit úvěry. Hospodářství ještě více zpomalí...

Dnes očekávané snížení sazeb ČNB zřejmě nezabrání českým bankám zdražit úvěry * Hospodářství ještě více zpomalí

Nad Českem visí temné "krizové" mraky. Ministr financí Miroslav Kalousek včera na fóru Hospodářských novin na téma "Finanční krize a Česko" připustil, že v příštím roce zřejmě zpomalí české hospodářství ještě výrazněji než 3,7 procenta. Tento odhad zveřejnilo ministerstvo minulý týden.

"Krize nás zasáhne silným ochlazením, růst ekonomiky 3,7 procenta je velmi optimistický, ale k recesi by dojít nemělo," řekl Kalousek.
Těžší bude i půjčit si peníze ať už na byt nebo firemní investice. "V budoucnu budeme půjčovat dráž, to se týče hlavně firemního financování, které nese největší rizika.
Konkurence dohnala marže bank do velmi nízkých veličin, a tyto marže již neodpovídaly riziku ani tomu, co se v České republice odehrávalo," připustil na fóru předseda Bankovní asociace a šéf Unicredit Bank Jiří Kunert.
Úroky, za které banky půjčují samy sobě, jsou totiž vysoké a na delší dobu si banky odmítají půjčovat úplně.
Podpořit hospodářský růst a postarat se o zlevnění půjček se dnes pravděpodobně pokusí Česká národní banka. Nejen ji, ale i její evropskou a britskou "kolegyni" čeká důležité rozhodování o úrokových sazbách. Právě výše úroků, za které centrální banky půjčují bankám komerčním, má silný vliv na to, za kolik budou ony úvěrovat lidi a firmy. Všeobecně se čeká, že čeští bankéři sníží sazby ze současných 3,5 na 3,25 procenta. Do konce roku pak až ke třem procentům.
S takovým postupem nebudeme zřejmě jediní. Odhaduje se, že úroky srazí také Evropská centrální banka. Její šéf Jean-Claude Trichet nedávno naznačil, že to zřejmě bude o půl procenta až na 3,25 procenta. Kdyby ČNB neudělala nic, byly by najednou úroky v Evropě nižší než ty České. To by ale znamenalo podporu pro korunu, což si rozhodně nepřejí české firmy. Ty již teď mají kvůli silné koruně potíže, protože jim tak klesají zisky v zahraničí.
To se již v ekonomice projevuje. V září rostl po dlouhé době dovoz rychleji než vývoz, přebytek obchodní bilance proto meziročně klesl o 2,8 miliardy korun. K tomu se přidávají nepříznivé dopady krize. Řadě firem již kvůli propadu poptávky na Západě ubývá zakázek. Analytici proto očekávají, že čísla o zahraničním obchodu za čtvrté čtvrtletí a začátek příštího roku budou spíše pochmurná.
Aby pomohly světovému hospodářství, snižují úroky centrální banky po celém světě. Zatím to ale příliš nezabírá. Banky si stále nechtějí příliš půjčovat mezi sebou a úroky, za které si úvěry poskytují, se drží vysoko přesto, že centrální banky sazby snižují. To je problém i v Česku. Proto hypotéky a úvěry pro lidi a podniky mají tendenci růst. Naposledy - od začátku tohoto týdne - zdražila hypotéky Hypoteční banka. "Snížení sazeb je v současné době pro vyřešení problémů podmínkou nutnou, nikoli postačující," potvrdil hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.