« Zpět

Anketa Finanční akademie Zlaté koruny

| 8. června 2015 - 10:35 | Zprávy

V 13. ročníku soutěže Zlatá koruna se mezi sebou utkalo 216 produktů od 77 společností. Hodnocení měla na starosti víc než třísetčlenná odborná porota, Finanční akademie Zlaté koruny. Ta produkty hodnotí podle běžné školní stupnice. O shovívavosti přitom nemůže být řeč. Průměrná známka v letošním ročníku byla dvě mínus. Zeptali jsme se proto akademiků, jaký produkt nebo produkty v letošní soutěži je nejvíce zaujaly a jaký můžeme očekávat vývoj a nové trendy na trhu finančních produktů.

1. Jaký produkt nebo produkty vás v letošní soutěži nejvíce zaujaly?
 
Dušan Šídlo, Broker Trust
Nerad platím zbytečné poplatky. Z bankovních produktů mě proto zaujal běžný účet Equa bank, který je bez poplatků a limitujících podmínek. Dále hypotéka od stejné banky s garancí úrokové sazby a s možností mimořádných splátek zdarma. V neživotním pojištění mě zaujalo pojištění Alllianz iAuto, což je kvalitní pojištění auta sjednávané přes internetové stránky dané pojišťovny, a to se zajímavou slevou. V životním pojištění mě oslovilo pojištění FairLife od pojišťovny MetLife, a to z důvodu poskytované slevy pro osoby žijící zdravým životním stylem a jarní akce pojišťovny v podobě mimořádné slevy 20 % z rizikového pojistného. Z nominovaných karet mě svojí jednoduchostí zaujala předplacená karta BLESK peněženka, byť v tomto případě klienti musí s určitými poplatky počítat.
 
Jiří Rajl, CNCB – Czech Non-Banking Credit Bureau provozující Nebankovní registr klientských informací
Nejvíce na aktivitách bank a finančních institucí oceňuji jejich snahu o inovaci produktů a zaměření na moderní technologie, které klientům nabízejí rychlejší a pohodlnější využívání služeb. Finanční sektor nesmí zaspat a čím rychleji zachytí náladu spotřebitelů, tím více se klientům přiblíží.
 
Jaroslav Daňhel, Vysoká škola ekonomická v Praze
Z nabídky produktů považuji za přelomový produkt Air Bank Převod hypotéky, umožňující klientům mimořádné splátky bez omezení, a to i během doby fixace. U Air bank jako první banky v Česku tak mohou klienti splatit hypotéku rychleji a tím si ji významně zlevnit. Za produkt hodný pozornosti považuji i produkt ING investice, v době složité situace na finančních trzích tento produkt usnadňuje situaci investorům, je bez poplatků a založení i správa fondů probíhá plně on-line. Klienti mají usnadněné investování informační transparencí, všechny potřebné informace mají kdykoliv a odkudkoliv k dispozici na svém monitoru.
 
Tomáš Macků, Ipsos
Z přihlášených produktů do soutěže Zlatá koruna je zřejmé, že se finanční instituce snaží maximálně jít dopředu s novými moderními technologiemi u jejich produktů a služeb a to je dobře. Je vidět, že jim (ale jak kterým..) není lhostejný růst náročnosti a změna očekávání jejich klientů. Teď ještě lépe zvládnout téma bankovních poplatků, zvýšit výtěžnost finančních produktů (ale na straně klienta) a zákazník bude šťastný.
 
2. Jaký můžeme očekávat vývoj a nové trendy na trhu finančních produktů? 
 
Jaroslava Šindelářová, AFIZ
Domnívám se, že postupem času budou finanční produkty nabízeny a sjednávány prostřednictvím sociálních sítí. Lidé, kteří sociální sítě hojně využívají, nebudou mít obtíže takto si finanční produkty sjednávat a budou informovanější a schopnější produkty sami vyhodnocovat. Kamenné pobočky bank budou stále méně navštěvovány a tím by jednotlivé banky mohly získávat úsporu prostředků ve snižování počtu vlastních poboček. Tyto úspory by banky mohly využít ve prospěch svých klientů a nabízet finanční produkty s nižšími poplatky, příp. bez poplatků. Otázkou zůstává přístup starších občanů k inovovaným finančním produktům. Možná by se některé banky a instituce měly na tento segment obyvatelstva zaměřit a vytvářet pro ně vhodné produkty.
 
Jan Kovář, CBCB – Czech Banking Credit Bureau provozující Bankovní registr klientských informací
V nadcházejícím období můžeme díky velmi nízkým úrokovým sazbám očekávat pokračující růst počtu i objemu nových hypoték a rovněž přetrvávání trendu v refinancování stávajících hypoték. Toto chování klientů je patrné z našich analýz ukazujících neustálý růst objemu dlouhodobého dluhu i počtu klientů s hypotékou. Na druhou stranu dochází k mírnému snížení průměrné částky objemu dlouhodobého dluhu na klienta.
 
Otakar Schlossberger, Vysoká škola finanční a správní
Podle mého názoru se budou banky snažit rozvíjet své produkty k další elektronizaci a vyššímu pohodlí pro klienta např. i při oblasti identifikace. Lze očekávat zařazení biometrických prvků do oblasti identifikace klienta, což lze pak velmi dobře využít i při změně banky bez dalšího kontaktu klienta s novou bankou, neboť tyto znaky budou bankou původní předány bance nové. Samozřejmě bude nutno dbát na ochranu těchto osobních, resp. citlivých údajů, aby nedošlo k jejich zneužití třetí stranou.
 
Dušan Šídlo, Broker Trust
Vývoj na trhu běžných účtů (úspěch malých bank) naznačuje, že lidé již nechtějí platit vysoké a nesrozumitelné poplatky. Tento efekt jsem mimo jiné popsal v knize "Nenech se dojit aneb Jak vydělávat nejen na slevách". Podobný vývoj ale můžeme očekávat například i u hypoték a později také u pojištění, které je poplatky zatím zatíženo nejvíce. Finanční produkty v budoucnu tedy budou jednodušší a pro klienty srozumitelnější, bez nehorázně vysokých či netransparentních poplatků. Tento žádoucí trend bude pravděpodobně podpořen nejen konkurencí finančních institucí, ale také přísnější regulací.
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.