« Zpět

Analýza ziskovosti obchodních bank

| 19. března 2013 - 12:19 | Zprávy

V současné době jsou na hospodářské výsledky obchodních bank kladeny vysoké nároky. Jenomže jak se pozná dobrý výsledek? Měřit ho jen podle samotného zisku nelze. Tento článek proto poodhalí další kritéria, která investorům napoví mnohem víc.

Nejzákladnějším ukazatelem výsledků hospodaření banky je dosažený zisk. Tuto informaci naleznete v účetních výkazech každé banky, které jsou zveřejňovány také v jejích výročních zprávách (ty si může zájemce vyhledat i na internetových stránkách banky, o níž se zajímá).

Zisk po zdanění je informace zajímavá zejména pro akcionáře, protože se od něj odvíjí také výše jejich dividend.
 
Zisk je tedy základním ukazatelem kvality hospodaření (nejenom) obchodních bank. Jenomže se jedná o pouhé absolutní číslo, které bez zasazení do širšího kontextu příliš nevypovídá o efektivnosti jejich hospodaření – neumožňuje totiž ani porovnání různě velkých institucí, ani porovnání v čase. Proto jsou nutné další analýzy, a to jak statické, tak i dynamické, a jejich porovnání se srovnatelnou konkurencí.
 
Obecně platí poučka, že jeden ukazatel není žádný ukazatel, protože žádný ukazatele není natolik komplexní, aby zahrnoval všechny nutné souvislosti a vazby.
 
Za nejzákladnější informace je možné považovat ukazatele ROE a ROA. Také tyto ukazatele jsou uváděny ve výročních zprávách obchodních bank
 
ROE (return on equity) neboli výnosnost kapitálu se vypočte jako podíl čistého zisku a průměrné výše kapitálu v daném období. Kapitál obsahuje nejenom základní jmění, ale i ostatní kapitálové fondy, kapitálové rezervy a nerozdělený zisk minulých období (a také nerozdělený zisk běžného roku, pokud tento ukazatel počítá v průběhu hospodářského roku). Výnosnost je měřena na základě účetní (tj. ne na základě tržní) hodnoty vlastního kapitálu.
 
ROE je nesouměřitelný v odlišných ekonomických prostředích, a to z důvodu různých daňových systémů. Tento ukazatel nezohledňuji inflaci a náklady na vlastní kapitál.
 
Hodnoty ROE bývají investory porovnávány s výnosy dlouhodobých státních cenných papírů, které bývají považovány za nejbezpečnější investici s nejnižším výnosem (samozřejmě to není vždy pravda, ale pouhé zobecnění). Investorům jde o měření rizikovosti podnikání, do něhož vkládají svoje finanční prostředky.
 
ROA (return on assets) neboli rentabilita aktiv se vypočte jako podíl čistého zisku banky po zdanění a průměrné výše aktiv v daném období. 
 
ROA ukazuje, kolik vydělává jedna jednotka aktiv, tj. do jak výnosných aktiv banka investuje svoje pasiva. 
Pokud není vysoká hodnota ROA podložena vysokou hodnotou ROE, nevypovídá nic o výnosnosti analyzované obchodní banky.
 
V této souvislosti je ale nutné zdůraznit, že existuje úzký vztah mezi ziskovostí (či výnosností) dané investice a její rizikovostí. Obvykle platí, že rizikovější investice může být výnosnější než investice méně rizikové, ale také může být ztrátovější.
 
Rizikovost obchodů banky je regulována na mezinárodní úrovni i na národní úrovni (u nás ČNB) nejrůznějšími pravidly, souhrnně označovanými jako BASEL III. Jedním z nich je i ukazatel, nazývaný kapitálová přiměřenost neboli vztah mezi kapitálem banky a jejími rizikově váženými aktivy.
 
Dalším ukazatelem analýzy zisku je tzv. kapitálový multiplikátor (neboli leverage ratio či asset/capital ratio), který se vypočte tak, že se celková aktiva vydělí průměrným kapitálem. Tento ukazatel udává, jaký je vztah mezi výší bilanční sumy a výší kapitálu neboli jaké množství aktiv je kryto jednotkou kapitálu.
 
Dalším zajímavým a často používaným ukazatelem je čistá úroková marže. Vypočítá se tak, že se nejprve od celkových úrokových výnosů odečtou celkové úrokové náklady a rozdíl se vydělí hodnotou průměrných úročených aktiv za dané období. Čistá úroková marže ukazuje, jak efektivně je bankou řízen vztah úrokovými příjmy (např. z poskytnutých úvěrů) a úrokovými náklady (tj. úroky, placenými za depozita), a to ve vztahu k úročeným aktivům. 
 
Dalším používaným ukazatelem je také spread neboli čisté úrokové rozpětí.  Jedná se o rozdíl mezi průměrnou sazbou úročených aktiv a průměrnou sazbou úročených pasiv. Tento ukazatel se ale používá méně než čisté úrokové rozpětí, protože nepostihuje poměr úročených a neúročených aktiv a pasiv.
 
Ukazatel čistá úrokové pozice, vztažená na úročená aktiva, ukazuje, zda má obchodní banka v bilanci více úročených aktiv než úročených pasiv. Čím je hodnota tohoto ukazatele vyšší, tím je obchodní banka ziskovější. Vypočte se tak, že se nejprve od celkové sumy úročených aktiv odečte celková suma úročených pasiv a potom se rozdíl vydělí celkovou sumou úročených aktiv.
 
V této souvislosti je ještě vhodné zmínit ukazatel výnosových aktiv, který se vypočtou tak, že se průměrná úročená aktiva vydělí průměrnými celkovými aktivy. Ukazatel udává, jako část aktiv tvoří úročená aktiva
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.