« Zpět

Allianz ve střední a východní Evropě ukončila rok 2013 s dobrými výsledky

| 21. března 2014 - 12:35 | Zprávy

Pro Allianz ve střední a východní Evropě (SVE) skončil rok 2013 s dobrými výsledky. V důsledku trvale těžkých tržních podmínek celkové příjmy pojistného dosáhly 3,5 miliardy eur, což je o 4,6 procenta nižší hodnota než v předchozím roce. Velmi dobré výsledky vykázala Allianz v neživotním pojištění a ve správě aktiv či penzijních fondech, nedokázala však překrýt pokles pojistného v životním a zdravotním pojištění.

Zisk 252 milionů eur znamená pokles o 13,4 procenta. Tento vývoj souvisí zejména se zvyšováním škodního průběhu v pojištění vozidel na ruském trhu. "Vzhledem k nerovnoměrnému ekonomickému prostředí a měnícím se politickým podmínkám na některých trzích zemí střední a východní Evropy, byly výsledky většiny našich lokálních společností v souladu s našimi očekáváními. Nejdůležitější pro nás je, že náš hlavní byznys stojí na pevných základech," říká Manuel Bauer, člen představenstva Allianz SE pro rozvíjející se trhy.
 
Neživotní pojištění zůstává silným pilířem
Předepsané hrubé pojistné v neživotním pojištění v regionu SVE za rok 2013 dosáhlo 2,4 miliardy eur ve srovnání s 2,3 miliardami eur v roce 2012. To odpovídá meziročnímu nárůstu o 3,5 procenta. Tento vývoj v neživotním pojištění byl nastartován v Rusku, kde pojistné narostlo o 130 milionů eur, tedy o 19,2 procenta, zejména v pojištění vozidel, v úrazovém a zdravotním pojištění. Tento nárůst převážil i pokles v pojištění průmyslu a vozidel v Maďarsku a nižší podíl na trhu pojištění vozidel na Slovensku, zapříčiněný nepříznivými tržními podmínkami. „Pojistné trhy ve většině zemí SVE jsou v současnosti nasycené a naše výsledky v neživotním pojištění reflektují tento vývoj. To znamená, že náš záměr v budoucích letech bude podobný jako na jiných rozvinutých trzích: přísnější disciplína v upisování rizik, zvyšování provozní efektivnosti a další inovace v servisu pro klienty," dodává Manuel Bauer.
 
Životní a zdravotní pojištění ovlivněné změnami regulace v Polsku
Celkové pojistné v životním a zdravotním pojištění v roce 2013 dosáhlo výše 913 milionů eur a ve srovnání s 1176 miliony eur v předchozím roce představuje tento výsledek pokles o 22,4 procenta. Tento vývoj byl zapříčiněn zejména změnami v regulaci v Polsku na začátku roku 2013, které vedly k poklesu o 210 milionů eur ve vkladovém pojištění. Tato ztráta byla částečně kompenzována úspěšnou kampaní na jednorázové investiční produkty v Maďarsku. "Čelíme riziku regulací na každém z trhů, takže vývoj v Polsku, bohužel, zdůrazňuje význam naší diverzifikace napříč zeměmi a produktovou nabídkou. Výsledky v životním a zdravotním pojištění byly však velmi dobré," uzavírá Manuel Bauer.
 
Penzijní fondy a správa aktiv s růstem klientské základny
Allianz pokračuje v růstu svých penzijních fondů v zemích SVE, které jsou ukotveny na sedmi různých trzích v tomto regionu. Počet klientů se zvýšil na 4,7 milionu v roce 2013 ze 4,6 milionu klientů v roce 2012. Spravovaná aktiva vyskočila v roce 2013 o 12,6 procenta na 9,8 miliardy eur, ve srovnání s 8,7 miliardami eur v roce 2012. Každý z penzijních fondů přispěl k tomuto vývoji pozitivním čistým růstem. Nejvyšší růst zaznamenaly fondy v České republice, Chorvatsku a v Rumunsku. Výnosy penzijních fondů a správy aktiv se kombinovaně zvýšily o 11,3 procenta na 79 milionů eur ze 71 milionů eur v roce 2012. Provozní zisk se zvýšil o 12,1 procenta na výsledných 37 milionů eur. Výsledky penzijních fondů a správy aktiv jsou velmi povzbuzující. Výrazný plošný růst dokazuje atraktivitu produktů a služeb, které Allianz nabízí. V konkurenčním prostředí v pojišťovnictví v roce 2013, přinášejí tato čísla solidní příspěvek k celkovému výsledku s dvouciferným růstem na horní i dolní hranici.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.