« Zpět

6 rad na to, jak si bezpečně půjčit

| 24. července 2009 - 12:08 | Zprávy

Potřebujete PENÍZE na byt, pračku či dokonce dovolenou? Žádný problém, z nabídek na půjčky si můžete vybírat. Abyste později nelitovali toho, že jste si půjčili peníze, dodržujte několik následujících pravidel.

1. Zvažte, jestli půjčku

opravdu potřebujete Odborníci doporučují, abyste si na dluh pořizovali jen takové věci, jejichž hodnota nevyprchá dřív, než půjčku splatíte. Konkrétně: Televizi koupíte, ale kdybyste ji potřebovali prodat, nikdy se vám to nepovede za původní cenu, na trhu jsou nové, lepší, levnější. Přípustná je půjčka na vzdělání, na bydlení, na podnikání…. Když se vám rozbije pračka, zkuste najít společnost, která vám ji prodá na splátky bez navýšení.

2. Půjčujte si od prověřené

instituce Banky a splátkové společnosti vám samozřejmě nepůjčí peníze bez úroku, ale jejich podmínky jsou relativně průhledné. Zveřejňují u svých produktů RPSN (roční procentní sazbu nákladů), ověřují si v registrech, zda nemáte moc jiných půjček a budete schopni splácet. Oproti tomu si dejte pozor na společnosti, které vám půjčí 50 000 na cokoli, ale jako zástavu budou chtít třeba nemovitost.
3. Dobře se seznamte

s podmínkami Ptejte se na poplatky, které s půjčkou souvisí, zjišťujte, jestli si kvůli půjčce budete muset u banky zřídit (a platit) speciální účet. Všímejte si i frekvence splátek - třeba Provident vypadají v tabulce proti konkurenci velmi přijatelně, jejich splátka je však týdenní.

4. Nepřistupujte na doprovodné produkty
Když někdo podmiňuje to, že vám půjčí, nutností uzavřít si třeba životní pojištění, rovnou jděte jinam. Kromě nutnosti splácet půjčku, byste se zavázali k dalšímu nemalému placení.

5. Pojistěte se
Pokud jste si půjčili víc peněz, zařiďte si spolu s úvěrem pojištění neschopnosti splácet. V případě, že třeba budete dlouhodobě nemocní, pojišťovna za vás bude splátky hradit. Za pojistku samozřejmě zaplatíte, může se to ale stonásobně vyplatit.

6. Splácejte včas
Až si půjčíte, splácejte včas. Nastavte si třeba trvalý příkaz hned po výplatě, abyste nestačili peníze utratit dřív, než splátka odejde. Když se bance ozvete s tím, že jste přišli o práci a nemůžete splácet, nebudou asi samý úsměv a ochota, ale situaci s vámi začnou řešit. Nabídnou třeba odklad splátek, nebo prodloužení doby půjčky a tím i snížení splátek.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.