« Zpět

„Vůz lze také krátkodobě pojistit“

| 31. prosince 2008 - 12:31 | Zprávy

Situace na registrech vozidel je různá. Někde vyšli majitelům aut vstříc, jinde ne. A jaká je situace na vrakovištích? Od zítřka řidiče nově čeká ekologická daň za staré vozy a nepřítomnost policistů u nehod se škodou do 100 tisíc korun.

ŘIDIČI 2009

Začátkem týdne kolem 16. hodiny na boleslavském odboru dopravy stála jen u okénka, kde vyřazují vozy z centrálního registru, dvacítka lidí.
„Čekal jsem přes hodinu, byl jsem odhlásit auto, protože už nejezdí. Chtěl jsem ho dát na vrakoviště, ale kamarád si jej po Novém roce opraví na veterána,“ popsal Ladislav Kovačík. Měl štěstí, zbavit se auta je totiž kvůli přeplněným sběrnám obtížné.
Od čtvrtka totiž vejde v platnost zákon, který přináší některé zásadní změny. Například za auto bez povinného ručení zaplatí majitel za každý nepojištěný den příspěvek do garančního fondu ve výši od 20 do 300 korun, podle druhu vozidla.
Na odborech dopravy proto v posledních dnech čekají dlouhé fronty lidí, kteří se snaží odhlásit nepojízdná, ale i již neexistující auta.
Někde řidičům vyšli úředníci vstříc, například v Berouně bylo v posledních týdnech kromě pátku a víkendu otevřeno denně až do 17 hodin, v Kladně již na podzim přidali zvláštní přepážku pro evidenci vozidel, zavedli on-line objednávání a nyní i dvě úřední úterý. Naopak hodiny nepřidávali v Příbrami a Rakovníku. „Je třeba vyřídit ostatní požadavky zejména soudů a exekutorů. Bez tohoto by systém zkolaboval,“ řekl mluvčí Rakovníka Jan Polák.
Nekompromisní byli také v Kolíně. „Rozšíření úředních hodin nechystáme, nejedná se o problémy, které by byly zaviněny státem nebo úřadem, ale o nepořádek občanů,“ vysvětlil vedoucí kolínského odboru dopravy Jiří Jeřábek.
Ne všichni řidiči však odhlášení nechali na poslední chvíli, počet odepsaných vozů stoupal již na podzim, jak ukazují čísla uveřejněná Svazem dovozců automobilů. Zatímco loni v listopadu bylo v Česku odhlášeno 9 833 osobních aut, letos 19 327, z toho jen ve Středočeském kraji za tento listopad 2 233 vozů.
Pokud se majiteli vozidla nepodaří vůz do konce roku odhlásit a bojí se peněžité sankce, má ještě jednu možnost. „Doporučujeme, aby si sjednal krátkodobé pojištění,“ uvedla Jana Čechová z agentury Hauska & Partner, která zastupuje Českou kancelář pojistitelů.
Krátkodobé pojištění nabízí například Česká pojišťovna nebo Kooperativa pojišťovna.
Nejhůře jsou na tom lidé, kteří auto prodali, ale nezajistili, aby je převedl na sebe nový majitel. „Lidé někdy už nevědí, komu auto prodali. Na odhlášku přitom potřebují technický průkaz vozu. Mohli by si nechat vystavit duplikát, ale na to zase potřebují jméno, adresu a rodné číslo majitele. Je to začarovaný kruh,“ popsala pracovnice boleslavského odboru dopravy Eva Horáková.
Lidé se v těchto případech často uchylují k tomu, že na policii oznámí krádež vozu. „Policie si však pár případů, které vyšetří, vytipuje, a zjistí-li podvod, uplatní samozřejmě sankce,“ uvedl ředitel odboru provozu silničních vozidel ministerstva dopravy Josef Pokorný.
Kolik z původně téměř 76 tisíc středočeských aut, která byla ještě v říjnu bez povinného ručení, ještě zůstává bez pojištění, budou v České kanceláři pojistitelů podle Jany Čechové vědět ve druhé polovině ledna.
Další změnou, která řidiče od zítřka čeká, je, že bude platit takzvaná ekologická daň od tří do deseti tisíc korun při převodech starších aut. K nehodám, kde nevznikne škoda větší než 100 tisíc korun, také již nebudou muset jezdit policisté, lidé sami vyplní záznam o dopravní nehodě.

* Registry a otvírací hodiny
Benešov
dnes 8–11 hodin, v dalším týdnu
pondělí a středa 8–12 a 13–17,
čtvrtek 8–12 a 13–14 hodin
Beroun
dnes 8–14 hodin, pokladna ale
jen do 11 hodin, další týden
pondělí a středa od 8–17, úterý a
čtvrtek 8–13.30
Kladno
dnes 8–12 hodin, další týden
pondělí a středa 8–18 hodin,
čtvrtek 8–15 hodin
Kolín
dnes zavřeno, další týden pondělí
a středa 8–17 hodin, čtvrtek
8–14 hodin
Kutná Hora
dnes 7–11.30, pondělí a středa
7–11.30 hodin a 12.30–17 hodin
Mělník
dnes zavřeno, další týden pondělí a
středa 8–11 hodin, 12.30–17
hodin
Mladá Boleslav
dnes 8–14 hodin, pátek 8–12,
další týden pondělí a středa
8–17, úterý a pátek 8–12, čtvrtek
12–15 hodin
Nymburk
dnes 8–17 hodin, další týden
pondělí a středa 8–17, čtvrtek
12–16 hodin
Příbram
dnes 8–17 hodin, další týden
pondělí a středa 8–17, úterý a
čtvrtek 8–12 hodin
Rakovník
dnes 8–12 hodin, další týden
pondělí a středa 8–17 hodin

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.